WannaCry, Notpetya, what is next?

WannaCry, Notpetya, what is next?

Virussen, gijzeling –software, ransomware, noem het maar. Steeds meer zullen we deze termen te horen en mee te maken krijgen. De huidige wereld is volledig afhankelijk van ICT. Toch zien we dat veel bedrijven, maar ook overheden en banken, niet zijn opgewassen tegen de gevaren van het internet. Hoe kan dit toch?pc virus

De ICT wereld verandert zeer snel. Regelmatig komen er updates uit voor uw software, ook voor de beveiliging-software. Wat veel bedrijven zich niet realiseren is dat hackers deze updates nauwlettend in de gaten houden. Bij niet geüpdatete computers zijn er meestal lekken in het systeem. Van deze ingangen (lekken) maken hackers handig gebruik door uw computer te besmetten met een virus. Hackers weten dat data belangrijk voor u is, daarom willen hackers uw computers overnemen en vervolgens deze data versleutelen. Ongeacht of dit op een harde schijf, NAS of SAN staat.

Hoe je bestanden weer terug kunt krijgen

Om weer vrij over je bestanden te kunnen beschikken, zal je geld moeten overmaken. Dit moet meestal in bitcoins. Door te betalen met Bitcoins, is het bijna niet te traceren waar het geld heen gaat. Op deze manier kunnen de Hackers in korte tijd grote sommen geld buit maken. In sommige gevallen, zoals het recente virus Notpetya, is het de Hackers niet te doen om daarmee geld te verdienen, maar vooral om chaos te veroorzaken. Een echte cyberaanval dus.

Uw bedrijf in gevaar?

Alle bedrijven kunnen slachtoffer worden van een cyberaanval. Het maakt een hacker niet uit wat voor bedrijf je hebt of hoe groot het bedrijf is. Net als inbrekers kiezen Hackers de weg van de minste weerstand.

Tips: Voorkomen is beter na genezen

Wat kunt u doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van Hackers. - Zorg dat je Windows-besturingssysteem up-to-date is en blijft. Weet/Leer hoe Windows Update werkt en hoe je controleert of de automatische updates wel echt automatisch binnenkomen.

De vorige tip is ook van toepassing voor je beveiligingssoftware. Het is essentieel dat je een beveiligingspakket installeert (al dan niet commercieel) met een zogenaamde 'realtime scanner'. Hierbij wordt over je schouder meegekeken of er niets geks gebeurt. Zonder het meest recente antigif is ook de beste beveiligingssoftware machteloos. Meestal gaat dit updateproces-automatisch, maar controleer dit zelf ook regelmatig even. Zorg ervoor dat je weet waar je de update-functie kunt vinden.

Naast het up-to-date houden van je besturingssysteem en beveiligingsprogramma, zorg je er natuurlijk ook voor dat je andere software bijgewerkt is. Beveiligingslekken in populaire programma's zijn altijd een doelwit van cybercriminelen.

Misschien wel de belangrijkste, maak uw medewerkers bewust van de gevaren. Vage mailtjes niet zomaar openen. Niet op (onbeveiligde) openbare netwerken met de bedrijfslaptop , geen eenvoudige wachtwoorden gebruiken, niet zomaar van elke website software downloaden. (bij voorkeur een https websites gebruiken) Mocht u toch een melding krijgen van gijzeling-software. trek direct de internetstekker eruit en zet uw computer uit. Haal daarna de harde schijf uit uw computer.Deze software heeft namelijk tijd nodig om alle bestanden te versleutelen. Dus als u snel handelt kunt u de schade beperken.

Wilt u advies over hoe te handelen bij hacking, bel Rightcom 085-7733633

000
Gelezen: 1877 keer Laatst aangepast op woensdag 04 april 2018 09:31
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Meer in deze categorie: Office 365 super of soap »

About Author

Rightcom in het kort

Rightcom is een landelijk opererende ICT-dienstverlener, gespecialiseerd in het leveren van hoogwaardige zakelijke internetverbindingen en diensten uit de Cloud. Wij leveren onze diensten vanuit A-klasse datacenters, die rechtstreeks zijn gekoppeld aan de Amsterdam Internet Exchange - het belangrijkste internetknooppunt van Nederland.

We collect

Rightcom werkt samen met We-Collect. We-Collect zet zich in voor een betere wereld. Dit gebeurt onder meer via een inzamelprogramma waarbij zowel oude mobiele telefoons als ICT-apparatuur op een milieuvriendelijke en duurzame wijze wordt afgevoerd. Met dit inzamelprogramma worden diverse goede doelen gesteund.